Het product dat (bijna) al je producten vervangt

baking soda

Dit natuurlijke bestanddeel vervangt vrijwel al je producten. Producten in je badkamerkast, medicijnenkast, schoonmaakkast én voedsel-voorraadkast! Het is natuurlijk, zuiver én goedkoop. Je kunt het gebruiken als afwasmiddel, wasmiddel, vlek-verwijderaar, geur-verwijderaar, alles reiniger, shampoo, tandpasta, douchegel, scrub, deodorant, detox-drankje, maagzuurremmer, en andere lichamelijke toepassingen.

Het product waar ik het over heb, is natuurlijk Baking Soda.

Baking Soda..

wat is het?

Natrium bicarbonaat, sodium bicarbonate, zuiveringszout, maagzout, baksoda, NaHCO3, E500, Nahcolite of Nahcoliet, baking soda; allemaal namen namen voor dezelfde stof, hetzelfde product. Hoe Baking Soda precies is opgebouwd zal ik jullie niet mee lastig vallen, waar je meer aan hebt is dat baking soda een minerale stof is, meer specifiek een basisch zout. Het is een fijne, witte poeder.

Wat doet het?

Baking soda reageert met zuur: er komt dan Co2 vrij. Dit zie je bijvoorbeeld bij koolzuur. Hetzelfde gebeurt bij verhitting van baking soda, zoals je ziet in je cake die rijst zodra je het bakt. Baking Soda is lief voor het milieu en is daarom geliefd bij mensen die milieuvriendelijke producten prefereren. Daarnaast ontzuurt en absorbeert baking soda. Door deze drie aspecten van baking soda, heeft het vele toepassingen. Je kent het waarschijnlijk als ingrediënt van pakpoeder, of als rijzend middel in cakes en taarten, maar vandaag zal ik je een aantal andere toepassingen vertellen!

Baking soda als cosmetica

Voor de mensen die de No Poo beweging kennen, kennen baking soda vast allang. Mensen binnen de No Poo beweging gebruiken geen shampoo (no shampoo). In plaats daarvan gebruiken sommige mensen baking soda. Het maakt je haar schoon! In het begin is dit een verschrikking: je haar krijgt ontwenningsverschijnselen van je shampoo-jaren. Na een tijdje krijgt je haar zijn natuurlijke structuur terug (het wordt dikker) en krijg je de natuurlijke glans van je haar terug.

Naast shampoo kun je baking soda ook gebruiken als tandpasta. Nu denk je waarschijnlijk, poetsen met dat poeder? Maar ken je de tandpasta van Paradontax? Het hoofdbestanddeel hiervan? Juist: baking soda! Het poetsen met baking soda als poeder kan wel je glazuur wat aantasten, ik los het daarom op in water en poets met dit water. Een andere mogelijkheid, wissel het af met kokosolie. Kokosolie schijnt ook erg goed te zijn voor je tanden en het ‘detoxen’ van je tandvlees en mond.

Baking soda als schoonmaakmiddel

De was

Baking Soda versterkt je zeep. Je kunt het daarom toevoegen aan je wasmiddel, je hebt minder wasmiddel nodig én je was wordt makkelijker schoon. Je kunt de baking soda zelfs als vervanging van je wasmiddel gebruiken! Vooral voor witte kleding is dit een goede oplossing. Je kleding blijft langer wit, zonder bleek! Ook kun je baking soda gebruiken als wasverzachter. Vooral voor mensen met een gevoelige huid is dat fijn. Ik krijg er bijvoorbeeld veel minder jeuk door. Het verwijdert zeepresten, zonder de was te laten ‘ruiken’ op een negatieve manier. Je was blijft fris, maar is fijner voor de huid!

De afwas

Heb je wel eens van die thee vlekken in je glazen of kopjes? De meeste mensen die ik ken verwijderen dit met bleek. Eerst in bleek en daarna maar goed wassen totdat je bleek eraf is en je weer veilig uit je servies kunt drinken. Baking soda geeft dé oplossing. Baking soda is lief voor je lijf én lief voor het milieu, én reinigt deze thee-vlekken binnen no time! Gewoon een beetje toevoegen aan je afwas water (met of zonder afwasmiddel erin, het werkt beide). Naast dit soort vlekken kun je baking soda gebruiken om aangekoekte pannen te ‘ontkoeken’. Maak een pasta (meng het poeder met een beetje water), en smeer dit uit over je aangekoekte pan.

Geur- en vlekverwijderaar

Een nieuw – oud – huis? Met vloerbedekking dat ruikt? Heeft je kat je tapijt onder gepiest of heb je braaksel vlekken in je tapijt? Bestrooi je tapijt met baking soda. Laat het liggen (ze zeggen een half uur, ik zou wat langer adviseren). Zuig de baking soda op met je stofzuiger, en klaar!

Mocht je nu denken dat het ‘heus niet zo goed zal werken’: misschien voor jou niet. Ik heb de toepassingen die ik hier schrijf niet allemaal zelf bedacht. Ik pas ze wel allemaal zelf toe en voor mij werkt het als een tierelier!

Baking soda voor inwendig gebruik

Doordat baking soda basisch is, is het ook geliefd bij mensen die hun ph-balans willen verbeteren. Veel producten die wij – in de westerse samenleving – eten, zijn zuur. De scheiding tussen basische (alkalische) producten en zure producten is niet dichotoom maar een continuum. Daarom is het niet absoluut te stellen of een product nu helemaal alkalisch of helemaal zuur is. Daarnaast zijn er bepaalde producten die zuur zijn, maar in je lichaam een basisch effect vertonen, zoals azijn. Toch is er wel goed onderscheid te maken, een overzicht van voedingsmiddelen vind je hier (en elders op internet en in boeken over ph-waardes).

Zure voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld bloem, brood, deegwaren als pasta, varken, melkproducten als kaas, pinda’s, alcohol, suiker, tabak, chocolade, aspartaam, zoetjes, tafelzout, thee en kip. Maar ook andere ‘dingen’ waar we veel mee te maken hebben werken verzurend: aspirine, paracetamol, geneesmiddelen, slechte lucht, stress, trauma, zware metalen en een verkeerde ademhaling.

Meer basische voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld citroengras, mint, groene thee of kruidenthee, olijfolie, amandelen, kastanjes, kokosnoot, hazelnoten, geitenmelk en -kaas, soja producten, zalm, tempé, forel, amaranth, gierst, linzen, quinoa. Veel vruchten en groentes zijn basisch, zoals citroen, meloen, mango, aardbeien, frambozen, knoflook, spinazie, andijvie, bieten.

Deze lijst is natuurlijk niet compleet en zeker niet absoluut. Hiervoor is dit artikel te klein. Wel geeft het – denk ik – een beetje een inzicht in hoe wij een verstoorde ph-balans krijgen. Een verzuring van ons lichaam staat in verband met vele ziektes en ongemakken. Dit kan maagzuur zijn, maar ook pijn in je botten, vermoeidheid, darm klachten, blaasontsteking, en lage weerstand. Hoe kan dit? Dit komt omdat je lichaam erg zijn best doet om die ph-waarde in balans te houden. De natuurlijke bicarbonaat in je lichaam wordt gemaakt in je darmwand, nieren en alvleesklier, deze organen verzorgen de ph-balans van je lichaam. Hoe zuurder jouw lichaam, hoe harder je lichaam z’n best moet doen. Dit gaat soms zo ver dat het ten koste gaat van andere ‘taken’ van het lichaam. Met een hoge zuurwaarde kunnen je nieren minder goed afvalstoffen en gifstoffen filteren en uit je bloed verwijderen.

Het drinken van een oplossing van Baking Soda kan hierbij helpen, zoals het ook werkt als maagzuur remmer. Ik heb hierover artikelen van voor- en tegenstanders gelezen. Voorstanders geven aan dat je met een kleine hoeveelheid baking soda, dat je oplost in water en opdrinkt, je inwendige zuurgraad naar beneden kan halen. Tegenstanders geven aan dat het niet gewenst is deze toediening via de maag te doen. Het zou je maagzuur vernietigen, terwijl je maag dit maagzuur nodig heeft.

Ik heb hier (nog) niet de expertise voor om hierover een deskundig beeld te schetsen. Tegen de tijd dat ik me hier meer in verdiept heb, zal ik een update plaatsen. Tot die tijd ben ik erg benieuwd hoe jullie aankijken tegen het inwendige gebruik van baking soda! Daarbij wil ik wel een opmerking plaatsen: als je van plan bent baking soda te gaan gebruiken om je ph-waarde te laten dalen, lees je dan goed in voor je hieraan begint!

Baking Soda kopen

Wil je baking soda kopen? Ga dan naar de toko of russische winkel. Je kunt het ook krijgen bij drogisterijen en winkels als Dille & Kamille. Niet doen! Je betaalt je scheel, en voor je het weet koop je baking soda met additieve ingrediënten. Een pakje van 500gram is rond de 1 euro. Dit is meestal van het merk Arm & Hammer. De baking soda van de russische winkel is russisch. Ik vind zelf deze het fijnst, omdat de poeder net wat fijner is. Vooral voor toepassingen als je haar wassen, tandpasta en waspoeder werkt deze vorm handiger.

En dan nu: gefeliciteerd! Je hebt een artikel van +1200 woorden gelezen, over het simpele producten met vele toepassingen: Baking Soda. Eigenlijk een álles product!

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

7 thoughts on “Het product dat (bijna) al je producten vervangt

  1. Toch maar eens proberen, ik lees er best veel over, maar dit is wel een overtuigende lijst 🙂 Bedankt voor je reactie. Morgen maak ik de winnaar bekend, dus ik hou je op de hoogte

  2. Ik hou van baking soda! Ik gebruik het echt veel. Leuk artikel ik wist dat je er veel mee kunt doen maar toch staan er nieuwe dingen in die ik wist.

Comments are closed.