Mindfulness en Meditatie: Mediteren in 6 stappen

mediteren en meditatie

Mindfulness en mediteren wordt in onze samenleving steeds bekender en populairder. Ook binnen de psychologie is het inmiddels een veel gebruikte tool én behandelvorm. Toch merk ik vaak dat wanneer ik iemand vertel over mediteren, of het woord mindfulness noem, dat het hoofd van mensen ietwat veranderd en ik de vraag krijg: maar wat is dat dan, of hoe werkt dat dan? Daarom vandaag: Mediteren in 6 stappen!

Mediteren in 6 stappen

Deze stappen kunnen je helpen om de drempel naar mediteren te verlagen (hoop ik), of meer inzicht, informatie en opties geven. Belangrijk om in je achterhoofd te houden is, dat bij meditatie en mindfulness altijd geldt: doe wat goed voor jou voelt. De stappen zijn dus een leidraad en geen absolute waarheid over ‘hoe het zou moeten’. Het hele idee van mindfulness is namelijk om het idee van ‘hoe het zou moeten’, los te kunnen laten en te volgen waar jij je goed bij voelt en wat jij wilt!

Stap 1

Als je begint met mediteren is het fijn om een rustig plekje te zoeken. Ervaren “mediteerders” kunnen wellicht overal mediteren, maar om te beginnen is een rustig plekje vaak handiger. Denk bijvoorbeeld aan je woon- of slaapkamer, of een rustig plekje buiten in het park of in het bos.

Stap 2

Maak de keus tussen wel of geen muziek dan wel meditatie cd. Bepaalde muziek kan je helpen om dieper in je meditatie te komen, maar voor sommigen werkt stilte het beste. Het is ook leuk om beide een keer te doen en zien hoe het bij jou werkt. Afwisseling is sowieso goed! Je kunt zelfs een timer zetten: je mediteert dan in stilte en ‘komt bij’ tijdens het starten van de muziek. Meditaties met muziek of in stilte worden ook wel ongeleide meditaties genoemd. Een meditatie cd kan een hulpmiddel zijn. Sommige meditatie centra maken hier gebruik van. Iemand heeft dan een bandje ingesproken en leidt je door de meditatie. Dit is dus een geleide meditatie.

Stap 3

Kies een meditatie vorm. Als beginner vond ik het ’t makkelijkst om te focussen op je ademhaling. Dat is ook hoe de cursus die ik ooit heb gevolgd startte: je volgt met je gedachten je ademhaling. Adem in.. adem uit. Een andere vorm is bijvoorbeeld de bodyscan. Dit is een veel gebruikte mindfulness oefening waarbij je je body scant (zoals het woord natuurlijk al zegt!). Daarnaast kun je ook een specifieke focus leggen met je meditatie. Sommigen vinden het fijn om bijvoorbeeld op een bepaald persoon of gebeurtenis te focussen. Ook dit doe je weer met je gedachten. Deze vorm lijkt een beetje op bidden.

Stap 4

Kies de duur van je meditatie. De duur bij meditaties verschilt enorm. Dit kan lopen van 2 minuten tot een paar uur! Ook bij beginners en bij cursussen verschilt het. Bij de cursus die ik volgde begonnen we bij 2 minuten, maar ik ken ook cursussen waarbij je meteen voor lange tijd gaat zitten. Net zoals bij alle andere stappen geldt hier: doe wat goed voor jou voelt. Ik zou zeggen, probeer het een en ander uit. Als het je in het begin niet goed lukt om het vol te houden, wees niet teleurgesteld maar trots op jezelf dat je bent begonnen!

Stap 5

Kies een fijne houding. Hoewel het misschien lijkt alsof je moet mediteren in de bekende buddha pose, kun je in verschillende poses mediteren! Er bestaat zelfs een wandel-meditatie. Dit vind ik zelf minder fijn, ik zit of lig liever. Zittend mediteren kan op verschillende manieren: in die ene buddha houding, maar ook gewoon zittend op een stoel bijvoorbeeld. Bij zittende meditatie is het vooral belangrijk dat je ‘aardt’. Zit rechtop; je kunt hierbij een denkbeeldige lijn trekken, vanaf je bekkenbodem door je rug, nek en hoofd door naar boven. Als je op een stoel zit, zet je voeten dan goed neer en voel ze op de grond. Een liggende meditatie is vaak met je rug op de grond, het matje of matras. je kunt hierbij nog iets onder je knieën of voeten leggen, of je benen in een lichte hoek zetten. Bij zowel een zittende als liggende meditatie is het belangrijk dat je niet je benen over elkaar heen legt. Dit blokkeert je bloedstroom.

Stap 6

Pas je meditatie vorm toe. Je zult merken dat er gedachten langs komen, of dat je je opeens beseft dat je niet meer focust op dat wat je focus punt was. Dit is heel gewoon, en juist helemaal niet erg. Je kunt deze gedachten voorbij laten komen als observator: je gaat er niet in mee, je erkent ze en laat ze gaan. Je gaat weer terug naar je focus punt. Dit zal waarschijnlijk je hele meditatie door blijven gaan. Nogmaals, wees niet teleurgesteld, dit is het hele idee van meditatie!

Een laatste stap: gefeliciteerd! You did it! Heb je vragen, opmerkingen, verzoekjes of ideeën over mediteren en de vormen van meditatie? Laat het weten in een reactie :).

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 thoughts on “Mindfulness en Meditatie: Mediteren in 6 stappen

Comments are closed.