Persoonlijk: Mijn verhaal over eten

Denken om eten

Een persoonlijk verhaal over eten. Hoewel ik er tegenwoordig dusdanig goed mee weet om te gaan dat ik vaak klachten-vrij ben, werd ik in december weer even met m’n neus op de feiten gedrukt dat ik erom moet blijven denken, en hoeveel het mijn leven toch wel beïnvloed(t) (heeft). Toch heb ik er lang over nagedacht of ik dit wilde plaatsen ja/nee. Het is toch wel een erg persoonlijk onderwerp.. Zoals je ziet, heb ik besloten om het wél te doen en wel om de volgende reden.

Tijdens de ‘begin fase’ was het voor mij niet moeilijk om uit te zoeken wat de diagnose inhield. Echter, ik kon bar weinig vinden over wat het precies is en wat het betekent voor je leven en levensstijl. Ik had dus geen idee hoe ik er iets aan kon verbeteren. Ik las wel dingen, maar overal stond diezelfde minimale informatie, veelal fora. Een andere reden om dit te plaatsen is dat ik sinds mijn “prikkelbare darm tijd” merk dat eigenlijk super veel mensen darm klachten hebben, en vaak niet weten dat – en hoe – ze hier zelf invloed op hebben! Ik hoop dus dat jullie iets aan mijn verhaal hebben!

Een prikkelbare darm

wat is het

Een prikkelbare darm betekent voor iedereen eigenlijk iets anders, en de klachten kunnen enorm variëren (diarree, krampen, verstopping, bedenk het maar). Je krijgt deze diagnose namelijk wanneer je bij de huisarts komt met darmklachten en de maag-lever-darm-arts uiteindelijk ‘niks’ kan vinden. Dit betekent niet dat er niet iets mis is met je darmen en gewoon maar door kunt gaan zoals je doet. Het is wel degelijk van belang dat je naar je lichaam leert luisteren en er (beter) voor gaat zorgen.

Eten

In het begin dacht ik; het maakt niet uit wát ik eet. De ene dag at ik patat en was er niks aan de hand, de andere dag at ik patat en was het meteen raak; de ene dag at ik gezond en kreeg ik last, de andere dag helemaal niet. Achteraf realiseer ik me dat het ook niet zo werkt: je darmen zijn ontstoken en geïrriteerd – sinds langere tijd – en dat herstelt zich niet in een dag, of in een week. Dit heeft tijd nodig en het is voor iedereen persoonlijk wat werkt en wat niet.

Inmiddels weet ik ook dat wat je eet wel degelijk uit maakt. Bij een goede verzorging van je darmen, kun je als prikkelbare darm-syndroom-persoon je prikkelbare darm best goed ‘verhelpen’. Ikzelf heb er nu doorgaans vrijwel geen last meer van, met af en toe buikpijn ben ik niet veel anders dan mensen zonder prikkelbare darm syndroom. Echter, zodra ik niet goed voor mijn darmen zorg, wordt het een heel ander verhaal! Binnen no-time staat mijn ontstoken darm weer op de stoep. Hoe langer ik verkeerd eet, hoe langer het weer duurt tot deze geïrriteerdheid is hersteld.

Sociale troubles

Een prikkelbare darm, of darm klachten in het algemeen, kan naast veel pijn en frustratie ook invloed hebben op je sociale leven. Toen ik er net last van kreeg woonde ik nog thuis. Daardoor merkte ik de impact nog niet echt, want die mensen ken je al je hele leven. Maar toen ging ik op kamers, met mensen die ik niet kende. En nog wel in Enschede, dus ik moest in het weekend ook de treinreis in een sprinter overleven.. En wat als ik bij vrienden ging eten? Of als je aan het winkelen bent? Opeens was ik over dingen aan het nadenken waar ik eerder nooit bij stil stond. Door die sociale kwesties bedacht ik me wel 3 keer voordat ik besloot om bij vrienden te eten. In de tussentijd is deze stap een stuk makkelijker geworden, doordat het nu beter gaat maar ook omdat ik me minder schaam. Vooral bij mensen die ik al langer ken heb ik bijna geen sociale terughoudenheid meer betreft eten. Als je eenmaal moet zeggen: maar dan wel zonder.. he? En wel met .. he? (wat ik overigens echt súper irritant vind om te doen en inmiddels vele alternatieven voor heb gevonden), dan is al snel de vraag: maar waarom dan? Daardoor is mijn schaamte gevoel wel een stuk minder geworden. Echter, voor mij is de stap om te gaan eten bij ‘nieuwe’ mensen nog steeds vrij groot en altijd een erg bewuste keuze.

Praktische hulp bij een prikkelbare darm (of andere lichamelijke klachten)

Hoe heb ik de klachten van een prikkelbare darm kunnen verbeteren? Anders eten! Zoals ik al noemde, leek dat in het begin echt geen verandering te maken. En dat doet het in het begin ook echt niet. Het kost tijd om uit te vinden wat je lichaam goed en minder goed kan verdragen/verteren. Ik heb daar denk ik zeker een jaar over gedaan en nog steeds kom ik soms tot nieuwe inzichten. Soms denk ik dat het ‘opgelost’ is. Dan gaat het zó goed en heb ik zo weinig last, dat ik denk dat ik er vanaf ben en ik wel weer m’n gang kan gaan. December is zo’n maand waarin dat sowieso erg verleidelijk is. Maar helaas, elke keer kom ik van een koud kermis thuis. Dit jaar redde ik kerst niet klacht-vrij. Voor een paar weken liet mijn lichaam me weer even duidelijk weten dat ik echt wel op moet letten en dat ik niet kan eten zoals sommige (!) andere mensen.

Die (!) zet ik er even achter omdat ik lang heb gedacht dat veel mensen gewoon maar kunnen eten wat ze willen, zonder klachten te ervaren. Echter, inmiddels heb ik geleerd dat heel veel mensen bepaalde klachten wel ervaren maar niet altijd de link leggen met hun voedingsinname. Denk bijvoorbeeld aan buikpijn, gewrichtspijn, blaasontsteking, somberheid, angst, PMS, hoofdpijn of een slechte huid. En als je nu denkt: nou dat komt écht niet door wat ik eet, vergeet dan niet dat ik dat in het begin ook heilig geloofde over mijn darmklachten. Ze zeggen wel eens: je bent wat je eet – en dat is ook echt zo. Dat wat je in je lichaam stopt (of zelfs op je lichaam smeert) is jouw brandstof, daar waar je op lééft. En als dit op wat voor manier dan ook niet helemaal goed gaat, levert dat bepaalde klachten op. En dat betekent niet dat je ‘ongezond’ eet, je kunt geweldig gezond eten en tóch klachten hebben. Het gaat namelijk om een goede balans en ingrediënten en stoffen waar jouw lichaam behoefte aan of juist te hoge waardes van heeft.

Om hierop wat dieper in te gaan, vertel ik jullie in een volgend artikel over mijn zoektocht naar de juiste voeding! Tegen de tijd dat dit artikel verschijnt, plaats ik de link hier.

Nu ben ik natuurlijk erg benieuwd hoe jullie tegen darmklachten aankijken en wat jullie ervaringen zijn (van jezelf, of in je omgeving). Laat het me weten!

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 thoughts on “Persoonlijk: Mijn verhaal over eten

  1. Ik vind het inderdaad ook super lastig om me overal ‘aan te houden’. Daarom doe ik af en toe ook lekker wat ik zelf wil. Ik accepteer dan de gevolgen! Ik zie het een beetje als alcohol of snoepen: als je dat te veel doet krijg je een kater, of wordt je dikker. Toch drinken mensen graag alcohol en snoepen mensen ook; je accepteert dat je de volgende dag, of op lange termijn een consequentie ervan krijgt. Met darm klachten of andere gezondheidsklachten is het eigenlijk hetzelfde :).

  2. Bedankt voor het delen van je verhaal. Ik vind het zo lastig om goed te eten, omdat ik echt niet goed meer weet wat wel goed is.. Ik heb hooikoorts en dacht juist dat ik van appels, sommige noten, tomaat allergisch was. Hoewel ik dat allemaal zo lekker vind. Ik eet nu gewoon van alles een beetje en gaat soms heel goed en soms helemaal niet (wat jij ook noemt in je stuk over patat..). Zo lastig om je vinger erop te leggen. Dus ben heel benieuwd naar je zoektocht en of iemand jou daar bij geholpen heeft!

    1. Haha ja dat wat goed voor je is is niet altijd t lekkerst helaas. Ik probeer daarom mezelf ook niet teveel te beperken. En inderdaad soms heb je alsnog dat t opeens opduikt. Ik heb intussen aan artikel geplaatst over hoe ik dat doe met eten 🙂

Comments are closed.