De basis van make-up: primer

make-up stappen de basis

In deze serie leid ik je door de stappen van een complete make-up look. Per product leg ik uit wat het is, wat het doet, waarom je het gebruikt, en geef ik mijn eigen ervaringen en persoonlijke voorkeuren. Hierbij geef ik advies over welke producten ik juist wel of niet aanraad en waarom. Dit advies is niet natuurlijk niet compleet; ik heb niet alle producten getest. Daarom zal ik de artikelen in deze reeks regelmatig updaten, met adviezen over nieuwe producten die ik heb gebruikt. Vandaag laat ik jullie het concept van een gezicht primer zien.

Wat is primer

Een primer is een substantie die je huid voorbereid op je foundation. Het werkt als een soort mediator voor je foundation. Je gebruikt het dan ook alleen als je foundation op doet – later in dit artikel leg ik uit waarom. Primer zorgt ervoor dat je foundation makkelijk over je gezicht verdeelt, je foundation beter ‘pakt’ en intrekt, en dat je foundation langer mooi blijft zitten. Daarnaast beschermt het je huid voor de effecten die de rest van je make-up kan hebben op je huid. Het geeft dus eigenlijk een laagje tussen je huid en je foundation.

Verschillende soorten primer

Transparante – siliconen primer

De meest basic primer is vaak transparant. Deze primer is meestal gemaakt op basis van siliconen. Dit zorgt ervoor dat het je huid afdekt. Het vermindert je poriën en vult lijntjes (en rimpeltjes) op. Je kunt het daarom ook gebruiken zonder foundation te gebruiken. Echter, ik zou je dan aanraden om dit op een andere manier te doen. Je hebt bijvoorbeeld producten binnen skin care die dit voor je kunnen doen, zónder je huid af te sluiten. Het afsluiten van je huid zorgt er namelijk niet alleen voor dat je huid beschermd is tegen invloeden van buitenaf; het zorgt er ook voor dat je huid ‘verstopt’ zit, het kan dus niet goed ademen.

Primer zonder siliconen

Niet iedereen is een fan van siliconen in producten. Meestal om bovengenoemde reden, of omdat mensen er allergisch voor zijn. Er zijn ook primers zonder siliconen. Dit zijn vaak wittige crèmes. Binnen deze reeks primers zitten ook vaak ‘huid oplichters’ en ‘light boosters’.

Primers met speciale functies

Veel primers hebben extra functies. Zo heb je hydraterende primers, primers die roodheid of dark spots verminderen, een SPF bevatten en meer. Bijna elk merk verkoopt verschillende soorten primers met verschillende functies. Het is maar net wat je graag wilt!

Een primer kopen

Ik heb een paar favoriete merken omtrent primers. Dit zijn wel de wat duurdere merken. De smashbox primers zijn erg goed. Deze zie ik ook vaak terug bij andere bloggers. Deze zijn rond de 36 euro en in veel varianten te verkrijgen. Wil je een goedkopere primer, dan kan ik je de NYX primers aanraden – te verkrijgen bij Douglas voor 20 euro. Een ander product dat ook als primer te gebruiken is, is de Vitamin C Skin Booster, van de Body Shop (24 euro). Hierin zitten ook een aantal verzorgende ingrediënten.

Primer van NYX

Primer gebruiken

Je brengt de primer aan ná je huidverzorging en vóór je foundation. Ik vind het zelf prettig om enige tijd tussen de huidverzorging en het aanbrengen van de primer te laten, zodat je huidverzorgingsproducten goed kunnen intrekken. Hetzelfde geldt voor de tijd tussen het aanbrengen van je primer en foundation. Het beste is om hier ongeveer 1,5 tot 2 minuten tussen te laten.

Ik hoop dat deze artikelen jullie helpen om make-up beter te begrijpen. Mocht je vragen hebben, laat dan vooral een comment achter. Of stuur mij een mailtje!

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

6 thoughts on “De basis van make-up: primer

    1. Haha! Ja dat ken ik. Ik doe daarom vaak geen foundation op :p. Dan wil ik namelijk ook per se bronzer blush en highlighter op, en t liefst ook concealer. Ik merk bij primer vooral het lange termijn effect!

    1. Thnx! Ik doe ook eigenlijk nooit meer foundation op zonder primer. Vooral dat t beter blijft zitten vind ik prettig 🙂

Comments are closed.