5 Keer voeding bij een prikkelbare darm. Wat moet je wel en niet eten?

Prikkelbare darm Denken om eten

In een eerder artikel schreef ik over mijn persoonlijk verhaal omtrent eten. Ik beschreef in dit artikel wat het prikkelbare darm syndroom inhoudt, wat het voor mij betekent en welke impact het heeft gehad op mijn leven. Ik heb hierover veel reacties gehad van jullie. Mensen die ook last hebben van darmklachten of een prikkelbare darm; en de vraag hoe en wat je het beste kunt eten zodat je darmklachten verminderen of onder controle blijven. Vandaag geef ik je een antwoord op deze vraag.

Prikkelbare darm syndroom en voeding

Met de vraag wat je wel en niet zou moeten eten bij een prikkelbare darm, heb ik in het begin erg geworsteld. Het is proberen, proberen en nog een keer proberen. Als je stopt met het eten van iets, dan duurt het even voor dit doorwerkt in je lichaam. Als je vandaag stopt met lactose, zijn je klachten niet morgen weg. Dit kost tijd en dat maakt het concept van een prikkelbare darm en voeding lastig. Daarom laat ik vandaag stap voor stap zien hoe ik alles heb aangepakt, en wat voor mij wel en niet werkte.

 1. Oplosbare en niet-oplosbare vezels

Er is veel te lezen over deze verschillende vezels. Het verschil zit ‘m erin of de vezels oplosbaar zijn in water. De oplosbare vezels lossen zich op in water, de niet-oplosbare logischerwijs niet. In het kort: bij ontstoken/geïrriteerde darmen worden je darmen extra beschadigd door niet-oplosbare vezels. Begrijp me niet verkeerd, niet-oplosbare vezels zijn echt wel goed voor je. Maar bij een prikkelbare darm is het van belang dat de ontsteking geheeld is. Niet-oplosbare vezels zijn namelijk een soort reiniging voor je darmen, zoals een scrub. Maar je hebt het waarschijnlijk al door: als je huid ontstoken is, ga je die ook niet scrubben. Dat moet eerst helen. Ik heb de eerste periode daarom geen enkele niet-oplosbare vezel gegeten.

Het verschil tussen oplosbare en niet-oplosbare vezels is soms wat dubieus. Bepaalde producten bevatten bijv. beide, en de hoeveelheid van de verschillende vezels is niet altijd precies te bepalen (verschillende merken, verschillende bewerkingen etc.). Ik heb het daarom in het begin erg rigoureus gedaan: alle ‘vaste’ producten, zoals ik ze noem, heb ik gemeden; ik at enkel groente, vlees, vis, eieren, kruiden en fruit (over specifieke producten later meer).

Dit is geen manier van eten om te blijven toepassen. Hoewel soms wordt gedacht dat dit een prachtig dieet is om af te vallen en als gezond wordt gezien, komt inmiddels op heel veel plekken wel naar voren dat je die ‘vaste’ producten, zoals granen, echt wel nodig hebt. Granen bevatten vaak niet-oplosbare vezels, maar ook in granen zie je verschil. Haver bevat bijv. minder niet-oplosbare vezels dan tarwe. Volkoren producten bevatten weer meer niet-oplosbare vezels dan niet-volkoren producten (witte producten zoals ik die noem).

Na een paar weken waren mijn darmklachten praktisch verdwenen, maar goed: ik kon niet voor altijd zo blijven eten en was ook drastisch afgevallen. Enkel witte producten eten, zoals ik even heb geprobeerd, past niet in mijn idee over eten (al die lege koolhydraten en de vezels die je mist). Dat heb ik dus snel afgeschaft. Toen kwam het proberen en proberen. Ik zal je het complete proces besparen maar zal hieronder mijn ideeën aangeven.

2. Brood

Geen brood = geen gluten, denk je misschien. Maar de gluten zijn niet de reden waarom ik geen brood eet (ik heb namelijk geen enkel probleem met bijv. tarwe volkoren pasta). In brood, vooral dat uit de supermarkt, zit erg veel ‘troep’. Er zitten veel ingrediënten in die er niet in hóéven. Daarbij wordt je enorm voor de gek gehouden. Je ziet een donker brood en denkt “jeej super gezond, lekker volkoren”, je kijkt naar de ingrediënten en ziet op nummer 1 “tarweBLOEM”. Bloem? Juist, daar maak je taarten en cakes mee.. Tarwemeel wordt al iets beter, maar waar zijn die volle korrels? Die stoffen die ons wat langer op de been houden en ervoor zorgen dat we ons niet klem vreten? Tsja, die missen dus. De bruinheid van het brood komt gewoon uit andere ingrediënten, ingrediënten die we niet echt nodig hebben, en misschien wel meer kwaad dan goed doen. Ook bevat dit brood vaak andere ingrediënten om ons lekker te laten door eten; niet voor niets dat ik nu soms op de broodafdeling enorm verlang naar brood. Wat het doet met ons lichaam heeft veel gelijkenis met snacks: het laat ons ernaar verlangen en ervan door willen eten. Hiermee wil ik niet pretenderen dat al het brood slecht is. Er zijn genoeg broden die erg goed zijn voor ons lichaam, maar die broden zijn niet makkelijk in de supermarkt te vinden. Dit soort broden kun je bijv. zelf bakken, of bij ‘gezondere’ winkels vinden zoals Ekoplaza. Vergelijk de ingrediënten maar eens, het zal je verbazen.

Omdat de gezondere broden vrij prijzig zijn en ik, omdat ik in mijn eentje ben, ze vaak niet op tijd (voordat ze droog zijn of gaan schimmelen) op krijg, heb ik ervoor gekozen om brood in mijn dagelijkse eten af te schaffen. Ik eet nog wel eens brood, lekker brood in een restaurant bijvoorbeeld.En als mijn darmen een beetje goed op orde zijn / als ik een beetje ‘goed’ eet (wat voor mijn darmen goed is), dan kunnen mijn darmen dat ook best aan!

3. Lactose

Een van de dingen die ik heb gemerkt tijdens al het proberen, is dat mijn darmen snel van streek raken van producten die lactose bevatten. Ik eet/drink daarom doorgaans geen lactose. Eerlijk gezegd mis ik het vaak ook niet, tenzij ik een keer een heerlijk chocolade toetje wil eten, of een gebakje met slagroom. Opnieuw geld hier voor mij: dat doe ik ook gewoon, maar niet iedere dag. Als ik goed voor mezelf en mijn darmen zorg, dan kan dat echt wel een keer.

Lactose is, net als brood en gluten, een veel besproken aspect in het onderwerp eten. Is het nu slecht of maakt het niet uit? Tsja, ik weet het eerlijk gezegd ook allemaal niet. Wel weet ik dat melkproducten voor het menselijk lichaam lastig te verteren zijn. Ik dronk sowieso al geen melk, dus veel te vervangen had ik niet. Natuurlijk moet je wel je calcium binnenkrijgen, maar dat kan op vele manieren. Ik probeer daarin zoveel mogelijk afwisseling te zoeken: soyamelk, amandelmelk, amandelmelk met kokos, kokosmelk, bananen, etc. Soya melk schijnt weer niet op en top te zijn omdat je niet te veel soya binnen moet krijgen en omdat dit soort producten ernstig bewerkt zouden zijn. Ik ben hier geen expert in, dus daarin kan ik je helaas niet helpen.

4. Specifieke producten

Naast de hierboven genoemde productsoorten zijn er ook specifieke producten die mijn darmen geen goed doen. Hieronder zal ik van ‘meeste invloed naar minste invloed’ een aantal veel besproken producten opnoemen en erbij zetten wat het bij mijn darmen voor invloed heeft.

 • Creme fraîche: hierna kun je me 9 van de 10 keer afvoeren. (oké misschien een beetje overdreven, maar de combinatie van het enorm hoge vetgehalte en het gegeven dat het om een melkproduct gaat, doet echt heel veel met mijn darmen).
 • Kool: kool is gasvormend, en dus niet altijd goed voor mensen met darmklachten. Ik merk het wel als ik kool heb gegeten, maar zolang mijn darmen niet erg geïrriteerd zijn op dat moment houd ik er niet echt klachten aan over.
 • Varkensvlees: ik eet sowieso bijna geen vlees, maar varkensvlees doet mijn lijf écht geen goed. Ik hoor dit van veel meer mensen, maar weet niet precies waar dit hem nou echt in zit. Varkensvlees staat wel bekend als de slechtere soorten vlees; je kunt bijv. beter rund of kip eten. Het is erg vet vlees. Daarnaast merk ik dat varkensvlees, net als brood, een beetje dat verslavende effect heeft. Zoals speklappen: Ik wil meer! Bacon: moremoremore!
 • Paprika’s: ook al niet makkelijk te verteren. Wanneer ik veel paprika’s in een keer eet vindt mijn lichaam het niet fijn. Af en toe een paprika kan prima.
 • Alcohol: alcohol is natuurlijk sowieso funest voor je lijf. Als prikkelbare-darm-syndroom-persoon is het effect op je darmen wellicht iets groter. Met mate kunnen mijn darmen handelen. Maar mijn brakheid bestaat vaak uit darmklachten..
 • Appels: ook appels zijn gasvormend. Ik vind appels zelf erg makkelijk fruit, omdat je ze overal in kan gebruiken en makkelijk mee kan nemen. Mijn tanden vinden ze niet zo leuk, dus daarom eet ik ze niet altijd. Op een lege maag merk ik er meer van dan op een niet-lege maag. Echt problemen ondervind ik er verder niet van (nogmaals, wanneer mijn darmen vrij rustig zijn)
 • Thee: ook (zwarte) thee is niet voor iedereen geschikt, opnieuw gasvormend! Ik dronk sowieso al vooral groene, kruiden, en witte thee. Zwarte thee is soms erg lekker en helpt tegen misselijkheid, maar bij teveel zwarte thee voel ik de effecten wel.
 • Koffie: koffie is laxerend. Ik drink dit sowieso niet zo vaak. Daarbij komt dat áls ik het drink het vaak in combinatie is met melk, dus veel goede verhalen kan ik er niet over vertellen! Toch zijn de effecten niet dusdanig ernstig dat ik geen latte’s en cappucino’s meer drink. Dit doe ik namelijk best regelmatig, maar waarschijnlijk iets bewuster dan een ander. Wanneer mijn darmen wat meer van streek zijn weet ik dat ik het gewoon niet moet drinken, funest.
 • Knoflook, uien, en scherp eten: Dit schijnt allemaal wél of niet goed voor je lichaam te zijn. Ik lees en hoor elke keer weer andere verhalen en niks wijst in één richting; eerder het tegenovergestelde. Ik kan alleen maar zeggen dat ik het idee heb dat deze producten je maag en darmen reinigen. Dit vind ik eigenlijk een vrij prettig idee. Helaas, soms ‘reinigt’ het dusdanig dat het wat irritaties geeft: zowel in je maag als in je darmen. Toch heb ik bijna altijd een chilipeper, chilipoeder of sambal door mijn eten; niet echt iets loos. Soms als ik bij een thai of indaas restaurant eet wel. Die gerechten zijn natuurlijk weer een tikkeltje scherper, + ik heb geen idee wat er verder in die gerechten zit aan ingrediënten.

5. Producten die mij erg goed doen:

 • De nieuwe hippe producten als haver, spelt, quinoa, bulgur en boekweit.
 • Kokosolie: bij verhitting van olijfolie schijnen gifstoffen vrij te komen. Kokosolie is een veelbesproken olie die dit ten eerste niet heeft en daarnaast veel goede eigenschappen schijnt te hebben voor je gezondheid. Kokosolie kun je overigens voor veel meer dingen gebruiken!
 • Bananen: ik ben echt pro-bananen. Wellicht veel suikers, maar wat voor een suikers! Ik kan echt lang teren op een banaan en mijn lichaam vindt de vertering ervan geloof ik erg prettig. Ik gebruik bananen ook vaak in combinatie van andere producten, zoals in ‘cakejes’ (mijn broodvervangers).

Nog wat andere opmerkingen over producten

 • Maïs producten: vaak hoor ik van mensen die geen gluten eten dat ze het vervangen door maïs producten. Ook ik eet dit soms, maar merk dat bij teveel maïs mijn lichaam in protest gaat. Maïs producten (pasta, crackers etc.) bevatten bijna geen vezels, dit mist je lichaam dan echt. Een keer een wrap of maispasta kan prima, maar meerdere dagen achter elkaar aan en mijn spijsvertering slaat op hol..
 • Je ph-balans: steeds vaker lees ik hierover en merk ik hoe onze eetgewoontes afstemmen op een zure ph-waarde. Ik ben hierin nog niet zo ver, maar ik ben aan het uitzoeken wat dit precies voor effect heeft. In mijn artikel over baking soda schreef ik hier een kort stukje over. Heeft iemand ideeën hierover of ervaringen mee?
 • Hormoon balans: ook hierover wordt steeds meer gesproken en geschreven. Ook focussen verschillende boeken hierop. Net zoals de balans van de ph-waarde van je lichaam, weet ik weinig over hormoon huishouding. Wel merk ik dat het veel invloed heeft: het is inmiddels vrij bekend dat PMS vaak samengaat met darmklachten tijdens de menstruatie, maar ook dat mensen zonder PMS vaak darmklachten ervaren vlak voor, tijdens of vlak na de menstruatie of eisprong. Ook hierover ga ik me nog meer inlezen. Wat zijn jullie ideeën en ervaringen?

Tot slot ben ik erg benieuwd hoe jullie omgaan met voeding, wat eten jullie wel en niet? Zijn er dingen die jullie heel anders doen dan ik?

Laat het me weten in een berichtje of in een comment!

P.S. ik heb nu ook een facebook pagina, én een YouTube kanaal.

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 thoughts on “5 Keer voeding bij een prikkelbare darm. Wat moet je wel en niet eten?

 1. Echt heel interessant om te lezen, zelf heb ik ook pds en gaat echt met ups en downs. Toch eet ik zelf wel brood, maar dan vaak de spelt variant of juist de donkere volkoren. Ik herken dus ook veel dingen wel en he tis soms echt lastig om een draai er in te vinden. Zelf heb ik op dit moment minder last, maar dat kan zo weer omslaan helaas.

 2. Ook gezonde producten bevatten soms stoffen die niet altijd even handig zijn voor je darmen.. Maar als je geen darmklachten heb maakt dat vaak niet uit! Ook krijg je vaak pas last als je iets (te) vaak eet, en veel mensen doen dit met (behalve brood) niet zoveel producten denk ik.. Dus dan maakt die gasvorming in appels bijv. niet zo’n groot verschil.

 3. Heel leerzaam dit! Het verbaast me dat je toch nog vervelend op producten als appels reageert, had verwacht dat fruit wel goed zou zitten. Zelf ben ik eigenlijk een alleseter, hoewel ik beter op zou moeten letten.

Comments are closed.