De basis van make-up: Foundation (#1)

make-up stappen de basis

In deze serie leid ik je door de stappen van een complete make-up look. Per product leg ik uit wat het is, wat het doet, waarom je het gebruikt, en geef ik mijn eigen ervaringen en persoonlijke voorkeuren. Hierbij geef ik advies over welke producten ik juist wel of niet aanraad en waarom. Dit advies is niet natuurlijk niet compleet; ik heb niet alle producten getest. Daarom zal ik de artikelen in deze reeks regelmatig updaten, met adviezen over nieuwe producten die ik heb gebruikt. Vandaag laat ik jullie het concept van een foundation zien.

In het eerste artikel binnen deze reeks besprak ik primer.

Foundation is zo ongeveer een van de meest gecompliceerde producten van make-up. Er zijn super veel soorten foundations en zo veel verschillende tinten.. Mijn eerste advies is daarom: doe rustig aan en laat je adviseren. Neem een keer een tester mee, zodat je geen ‘missers’ koopt.

Wat is foundation

Foundation is eigenlijk precies wat de naam zegt: het geeft je een foundation. Als je het heel extreem wilt nemen, kun je foundation gebruiken om je gezicht als het ware te resetten en het vanuit daar op te maken; in alle kleuren en vormen die je wilt. Het helpt om rimpels minder zichtbaar te maken, de kleur in je gezicht te egaliseren en bepaalde punten te camoufleren (zoals acne of littekens).

Verschillende soorten foundation

Omdat elk gezicht en elke huid anders is, is er een enorme variëteit in foundation-land. Ik zal jullie niet vervelen met een compleet overzicht, maar een beetje zicht geven op wat er allemaal te krijgen is.

BB-cream

BB-cream is de afkorting voor Blemish Balm Cream. Het heeft een zelfde soort functie, maar heeft een hele lichte dekking (sheer coverage). Daarnaast heeft bb-cream wat meer verzorging in de producten zitten. Het is dan ook wat meer crèmig dan foundation.

CC-cream

Na de bb-cream komt de CC-cream: Colour Correcting cream. Het doet precies wat de naam zegt: de kleur in je gezicht corrigeren. Je hebt dit niet in tinten maar in functies. Zo is er de anti-roodheid en anti-vermoeidheid cc-cream.

CC-cream kun je op zichzelf gebruiken, als je niet écht foundation op wilt maar wel wat minder roodheid wilt bijvoorbeeld. Je kunt het ook mengen met je foundation, of met je dagcrème. Hetzelfde geldt overigens voor BB-cream.

Foundation

Foundation is de meest bekende en meest gebruikte variant denk ik. Dit is de foundation zoals we die kennen. Echter, wel in verschillende soorten. Qua dekking en ondertoon bijvoorbeeld. Ook je foundation kun je mengen met een dagcrème, dit is vooral handig als je een tint te donker hebt gekocht, of minder dekking wilt dan de foundation zelf geeft.

Foundation BB-cream en CC-cream

Foundation kopen

Doordat er zoveel verschillende foundations bestaan, raad ik je echt aan er rustig 1 uit te kiezen. Ikzelf laat me het liefst eerst adviseren, probeer daarna het een en ander uit, en koop er daarna pas 1. Ik test eerst de structuur, daarna zoek ik een passende kleur. Beiden kosten tijd en is best complex.

Je hebt foundations met een gele ondertoon en met een roze ondertoon. Het gekke is dat het soms verandert. Ik heb in de zomer een vrij donkere huid en gebruik dan de meest donkere bb-cream van TooFaced. Nu, in de winter, heb ik een nieuwe foundation gekocht. De een na lichtste kleur die er is, met een roze ondertoon! Daarnaast heb je bij elke foundation een bepaalde ‘finish’: glanzend, mat, naturel etc. Welke het mooist is, heeft opnieuw vooral te maken met je huidtype.

Omdat foundations zo complex zijn, raad ik niet aan dit te kopen in de drogist.. Ze hebben daar vaak niet alle kleuren en de belichting is zo anders.. Soms lijkt het prima te zijn in de winkel, en is het een clowns-kleur als je thuis komt.. Bij de ‘luxere’ winkels weten ze heel goed wat er in de collecties zit en wat de foundations voor je huid doen. Zo zijn er foundations die beter pakken bij een droge huid, en andersom voor de vette huid. Dit maakt een enorm verschil!

Nu denk je misschien ‘maar mijn goedkope foundation doet het prima’. Ikzelf kan er niet mee werken. Ook zie je vaak pas het verschil als je een echt goede foundation gevonden hebt.

Foundation gebruiken

Foundation breng je aan ná je primer. Opnieuw geldt: laat het even zitten voordat je verder gaat.

Alsof er al niet genoeg mogelijkheden waren, kun je foundation op verschillende manieren aanbrengen. Als je een complete look maakt dan gebruik je het op je gehele gezicht. Daarnaast kun je de foundation alleen gebruiken voor onder je ogen bijv. Let er dan wel echt op dat je kleur niet te donker is.

Bij het aanbrengen van de foundation begin je altijd onder je ogen. Vanuit hier ga je verder naar de rest van je gezicht. Gebruik zo min mogelijk. Bij een goede foundation heb je echt 2 pompjes max. nodig, liever minder. Je gebruikt snel te veel!

Ook het aanbrengen van de foundation kan op meerdere manieren: een kwastje, je vingers, een sponsje, of een beauty blender. Met een kwast wordt dikker dan met een sponsje/beautyblender. Met je vingers is het lastiger om alles egaal te krijgen. Ik begin vaak met mijn vingers, onder m’n ogen. Daarna ga ik verder met een beautyblender. Dit product vind ik echt een uitvinding. De finish is veel beter, het blend alles mooi, en je hebt heel weinig product nodig!

Bedankt voor het lezen!

Als je vragen hebt over foundation of deze make-up stappen, laat het me vooral weten 🙂

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 thoughts on “De basis van make-up: Foundation (#1)

Comments are closed.