No Poo: in 5 stappen nooit meer je haar wassen met shampoo

No Poo movement

Je haar niet meer wassen, waarom zou je dat doen? Steeds meer mensen stoppen met het gebruik van shampoo, en dat doen ze om verscheidene redenen. De No Poo movement wordt daarmee groter en groter. Maar brengt het niet wassen van je haar voordelen? En hoe doe je dat, je haar wassen zonder shampoo?

De No Poo movement houdt in dat je geen shampoo gebruikt: NO shamPOO. Mensen gaan mee in deze beweging om verscheidene redenen, waarover in een volgend artikel meer. Het ‘overstappen’ van shampoo naar no poo kan op een aantal manieren en ook het vormgeven van de No Poo verschilt.

Benieuwd hoe je kunt leven zonder shampoo? Lees dan deze 5 stappen!

No Poo movement: stoppen met shampoo in 5 stappen

Stap 1: Stoppen met cosmetica in je haar

Om het proces van no poo goed te doorstaan is het handig om eerst te stoppen met andere cosmetica in je haar: denk aan haar mousse, haarlak etc. Om deze middelen uit je haar te halen heb je namelijk weer shampoo nodig! Daarnaast kan het no poo proces makkelijker verlopen wanneer je eerst overstapt naar een meer natuurlijke shampoo. Denk aan Say Yes to Carrot, shampoos zonder parabenen en SLS. Hetzelfde geldt voor conditioner.

Stap 2: Stoppen met alle cosmetische middelen

Na deze overgangsfase kun je stoppen met alle cosmetica. Wat gebruik je dan wel? Je kunt ervoor kiezen geen enkel product meer te gebruiken en je haar enkel te wassen met warm water. Daarnaast kun je de regel aanhouden om enkel producten te gebruiken die je ook kunt eten. Denk aan bier, honing, baking soda, appel azijn. Het kan allemaal! Ten slotte is er klei. Een natuurlijke grondstof, waarmee je je haren kunt wassen. Maar wees niet te gretig, deze methodes hoef je echt niet zo vaak toe te passen als dat je gewend was je haar met shampoo te wassen. Je kunt hierin variëren naar persoonlijke voorkeur en het hangt ook af van welke producten je precies gebruikt om je haren te wassen.

Stap 3: Overleven met een vette haarbos op je hoofd

Dan volgt de moeilijkste stap van het no poo proces: de ‘vette’ periode. Nadat je stopt met shampoo heeft je hoofdhuid en haar tijd nodig om te herstellen. Je haar wordt vet, vies en lelijk. En daar moet je doorheen. Deze periode kan 5 week duren, 5 maand, of zelfs langer. Wees dus voorbereid en besef je dat het doorzettingsvermogen vergt. Zodra je één keer weer je haar was met shampoo, zet je een stap terug. Daarmee duurt dit vervelende proces dus nog langer.

Stap 4: Blij wezen met je ‘nieuwe’ haren

Maar niet getreurd, die vette periode gaat weer voorbij. Je gaat merken dat je haarstructuur verandert. Het wordt meer touwerig, maar ook dikker en steviger! Het vette in je haarwortel verdwijnt en je haar voelt gezonder aan.

Stap 5: Genieten van het niet hoeven wassen van je haar

Het fijnst aan no poo is misschien wel dat je het je je haar niet meer hoeft te wassen. Vooral in de winter is dit fijn. Het is niet meer nodig ’s ochtends vroeg met je haar onder de douche te gaan, te föhnen of met nat haar de deur uit te gaan. Je kunt zo 4 dagen zonder je haar ook maar nat gemaakt te hebben! Heerlijk toch?

Hebben jullie ervaring met je haar wassen zonder shampoo? Hoe doen jullie het en hoe was voor jullie de overgang?

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

6 thoughts on “No Poo: in 5 stappen nooit meer je haar wassen met shampoo

  1. Ik gebruik op dit moment de shampoo bar van Lush en die is echt zo fijn. Voordeel is dat hij ook echt heerlijk ruikt. Maar ik was mijn haar echt maar 2 of max 3 keer per week.

  2. Ik was al meer dan een jaar mijn haar niet meer met ‘normale’ shampo, d.w.z. synthetische shampo. Gewoon met water en zuiveringszout wassen en spoelen met rozemarijn/citroen water.
    Het haar is schoon en glanzend.

    1. Rozemarijn en citroen water. Dat klinkt goed! Ik wilde binnenkort proberen om citroen sap te gebruiken. Hoe maak je rozemarijn/citroen water? Of koop je dat ergens?

  3. Ik vind het niet zo nodig. Ik hoef mijn haar sowieso maar 1-2 keer per week te wassen zonder dat het vettig wordt, maar ik vind alle shampoo, conditioner en masker zo fijn.

Comments are closed.