De basis van make-up: oogschaduw primer

make-up stappen de basis

In deze serie leid ik je door de stappen van een complete make-up look. Per product leg ik uit wat het is, wat het doet, waarom je het gebruikt, en geef ik mijn eigen ervaringen en persoonlijke voorkeuren. Hierbij geef ik advies over welke producten ik juist wel of niet aanraad en waarom. Dit advies is niet natuurlijk niet compleet; ik heb niet alle producten getest. Daarom zal ik de artikelen in deze reeks regelmatig updaten, met adviezen over nieuwe producten die ik heb gebruikt. Eerder in deze reeks besprak ik al gezicht primerfoundation (#1), en foundation (#2). Vandaag bespreek ik de oogschaduw primer.

Wat is oogschaduw primer

Oogschaduw primer is een primer voor je ogen. Dit product zorgt er dus voor dat je oogschaduw beter en langer blijft zitten en bijvoorbeeld niet gaat ophopen in je ooghoeken, of in je crease. Daarnaast zorgt de oogschaduw primer ervoor dat je je oogschaduw gemakkelijker kunt blenden: je hebt minder fall out, je oogschaduw pakt beter en wordt minder vaag bij het blenden.

Verschillende soorten oogschaduw primer

Natuurlijk zijn er weer verschillende soorten oogschaduw primer, die allen een andere functie hebben. De verschillen in functies lijken op de verschillen bij de andere basis-producten. Zo is er de silliconen-achtige oogschaduw primer. Doorzichtig en gel-achtig. Daarnaast is er de crème-achtige primer, welke weer verschillende functies kan hebben. Er is de huidskleur primer, een ‘gewone’ primer die de huid enigszins matteert. Ook is er juist de highlighting primer, die je oogleden op laat lichten. Dit is vooral fijn wanneer je een shimmery oogschaduw wilt gebruiken. Ook zijn er hele lichte oogschaduw primers, tegen een witte tint aan. Dit wordt vaak een oogschaduw basis genoemd. Voor de meer donkere tinten heb je ook donkere oogschaduw primers. Tot slot is er de oogschaduw primer die je kunt gebruiken wanneer je gebruik maakt van glitters. Bij glitters heb je namelijk een extra pakkend product nodig, zodat je glitters niet van je huid afvallen.

Oogschaduw primer kopen

Welke oogschaduw primer je wilt kopen hangt vooral af van de functie die je graag wilt. Qua merken zijn er wel een paar duidelijke toppers. De Urban Decay primers (te koop bij ICI paris) zijn erg goed. Ook de Too Faced primers (niet te verkrijgen in Nederlandse winkels) worden veel gebruikt. De primer van UD is vrij stevig, die van Too Faced meer vloeibaar. Daarbij hebben ook MAC en NARS goeie oogschaduw primers.

Je zult niet zo snel ‘fout’ zitten met een primer – als je een primer koopt van de luxere merken. Zoals ik eerder al noemde staat Smashbox bijvoorbeeld bekend om z’n goede primers, maar met Sleek of NYX zit je denk ik ook prima. Erg goedkope merken zou ik voor een primer niet gebruiken. Ze zijn wellicht erg goedkoop, maar met een oogschaduw primer kun je zolang doen dat de duurdere prijs niet uitmaakt. Voorbeeld: 1 mini-tube (de meeste tubes zijn mini) kun je zo 1 tot 3 jaar gebruiken. Als dit product dan 35 euro kost, valt het dus uiteindelijk reuze mee.

Oogschaduw primer gebruiken

Van oogschaduw primer heb je maar een heeeel ietsie pietsie klein beetje nodig. Het is niet zoals met sommige andere producten: hoe meer hoe beter. Je neemt een kleine hoeveelheid (nog niet de grote van een erwt) op één van je vingers en verdeelt dit met een vinger van je andere hand. Vervolgens begin je bij je wimperlijn. Vanuit daar verdeel je het over je ooglid, waarna je het uitsmeert tot aan je wenkbrauw. Je kunt het ook verder uitspreiden naar je onderste wimperlijn, omdat je ook daar vaak oogschaduw gebruikt. Dit verdelen doe je het beste deppend/stippelend en niet smerend. Hierdoor smeer je het niet uit, maar dep je het in je huid.

Nadat je de primer hebt aangebracht, wacht je – net als bij andere producten – een paar minuten voordat je verder gaat met producten aanbrengen op je ogen.

Welke volgorde gebruiken jullie bij je make-up? En gebruik je daarbij oogschaduw primer? Heb je daarin een favoriet? Ik ben benieuwd!

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

7 thoughts on “De basis van make-up: oogschaduw primer

  1. Sinds dat ik oogschaduw primer ontdekte ben ik er niet meer van afgestapt. Het is zo fijn en de oogschaduw blijft echt tot het einde van de dag zitten. Ik gebruik zelf de oogschaduwprimers van BeYu en Too Faced. x

  2. Primer is leven! Nu snap k wat beter waarom je onze artikelen op elkaar vond lijken. Mijn favo oogprimer is mac paint pot, daarna die van artdeco. Maar een concealer doet het stiekem ook prima 🙂

    1. Haha ja he, ik doe elke week de volgende stap :).
      Ja dat hoorde ik inderdaad ook al! Heb t zelf nog nooit geprobeerd, misschien toch maar eens doen

Comments are closed.