Review: No Poo met Ghassoul klei

Ghassoul klei Rhassoul klei Noo Poo

Je haren wassen zónder shampoo. Toen ik begon aan de Noo Poo heb ik lange tijd gedacht dat dit betekende dat je je haren eigenlijk niet kon wassen. Want, laten we wel wezen – af en toe een oplossing baking soda, honing of appelazijn over je haar gieten en dan proberen dat goed over je haar te verdelen heeft weinig gelijkenis met haren wassen. Het is een beetje te vergelijken met het scheren van je benen met enkel water, of je make-up verwijderen met water. Je kent dat gevoel vast: het gaat niet soepeltjes, is erg stroef, en naderhand zie je dat je complete plekken bent vergeten of in ieder geval niet goed zijn gelukt. Zo voelt je haar wassen met (een oplossing van) baking soda, honing of appelazijn ook.

Daarmee dacht ik dat het fijne gevoel van spul dat gemakkelijk over je haren verdeelt, lekker zacht is en ook werkelijk eruit spoelt wanneer je met je hoofd onder de douche gaat staan, voorbij was. Totdat ik op zoek ging naar een klei waarmee je je haren kunt wassen, en zo terecht kwam bij de ghassoul klei van Waar. En nee, dat schrijf ik niet verkeerd. Het is echt ‘Ghassoul’, maar waarschijnlijk ken je het als ‘Rhassoul’ of Rasul, dat afstamt van het Marrokaanse woord voor wassen.

Ghassoul klei

Ghassoul klei is net als andere kleien een natuurlijk product die gewoon te vinden is op deze aardbol. Écht natuurlijke cosmetica dus: producten van de natuur die wij gebruiken voor ons lichaam. De klei wordt niet alleen voor het wassen van je haar gebruikt. In vele gebieden wordt klei al heel lang gebruikt om je lichaam én haar mee te wassen. Denk aan de klei-maskers bijvoorbeeld, voor op je gezicht. Zo wordt ook ghassoul klei in Marokko al eeuwen gebruikt voor het reinigen van lichaam, haar en gezicht.

Ghassoul klei Rhassoul klei Noo Poo

Omdat Ghassoul klei een natuurlijk product is, is het ideaal voor mensen met een gevoelige huid of als je liever geen synthetische cosmetica gebruikt. Daarbij bevat de klei, net zoals veel producten die de natuur ons geeft, enorm veel fijne stoffen die onze huid en ons haar goed kunnen gebruiken. Het bevat bijvoorbeeld super veel mineralen als ijzer kalium, calcium en magnesium. Deze natuurlijke stoffen zorgen voor een zachte reiniging van de huid en het haar: reinigen én verzorgen.

Door de mineralen en het ontbreken van toevoegingen zorgt de klei absoluut niet voor een droge of trekkerige huid, terwijl het wel heerlijk gezuiverd is. Voor je haren geldt hetzelfde: geen harde reinigers als SLS en geen parabenen. Enkel de zuiverende werking van de klei. Ook is de klei zeepvrij, waardoor het ook erg goed te gebruiken is voor mensen met een huidallergie of gevoelige huid. Een ander voordeel is dat de klei oneindig lang houdbaar is, wat nog wel eens lastig is als je je eigen cosmetica maakt op basis van natuurlijke producten. Hiermee kom ik meteen bij het laatste pluspunt: je hebt geen recepten o.i.d nodig. Je hoeft geen zeep uit te koken, niks af te wegen. Enkel een doosje in je badkamer neerzetten en dit vlak voor gebruik mengen met water. Ook makkelijk mee te nemen dus!

Ghassoul klei gebruiken

Ghassoul klei is te krijgen in grote brokken, kleinere brokken (zoals op de foto’s) en in poeder vorm. Volgens mij hoef je niet per se de poeder vorm te hebben en is het ook niet echt nodig de kleinere brokken eerst tot poeder vorm te maken met behulp van een vijzel. Je voegt namelijk water toe aan de klei, om zo ofwel een oplossing ofwel een pasta te maken. De klei vermengt zich erg gemakkelijk met het water, dus ik heb de poedervorm tot nu toe niet nodig gehad.

Wat van belang is bij het gebruiken van ghassoul (en alle andere kleien) is dat je geen metalen gebruikt. Metalen hebben namelijk invloed op de werking van klei (het effect ervan gaat verloren). Dit heeft te maken met de eerder genoemde mineralen van de klei. Hierdoor is de klei negatief geladen, waardoor de klei een soort detox effect heeft. Metalen verstoren dit. Gebruik dus glas, keramiek of plastic.

Ghassoul klei Rhassoul klei Noo Poo

Huid

De ghassoul klei wordt in veel cosmetische producten gebruikt. Dus waarom niet de pure klei gebruiken voor je huid? Voor de huid kun je ghassoul klei gebruiken als masker (maak een pasta), reiniger (maak een dunnere oplossing), scrub (de klei neemt van zichzelf de dode huidcellen mee). De klei is zelfs vrij geschikt om je make-up er af te halen.

Ik vind het zelf heerlijk om de klei vanuit mijn haar ook te gebruiken voor mijn lichaam en gezicht. Omdat de klei niet – zoals shampoo wel doet – heel strak in je haar blijft zitten, is er altijd wat dat toch op je lichaam terecht komt. Met deze ‘restjes’ was ik me dan. Heerlijk zuinig!

Haar

Volgens mij is ghassoul klei voor mensen die de Noo Poo methode aanhouden een feestje. Op de een of andere manier mengt de klei heel goed met je haar en kun je het heel gemakkelijk verspreiden.

Als voorbereiding meng je de brokjes klei met warm water, waar je kunt variëren in de dikte. Voor lang haar heb je aan 3 thee lepels klei echt voldoende. Hiervan maak je ongeveer 100-200 ml oplossing (of een haarmasker natuurlijk, waarbij je meer een pasta vorm maakt). En dan te bedenken dat je voor een zak van 500ml ongeveer 4 euro betaalt (zie hieronder), super goedkoop dus!

Na het nat maken van je haar giet je beetje bij beetje het mengsel over je haar. Het is niet erg als je per ongeluk het hele kopje op 1 plek om giet: de klei verspreidt heel gemakkelijk over je haar. Je kunt de klei in masseren, net als je bij gewone shampoo doet.

De klei maakt je haar echt super schoon en zacht. Tip: voeg een beetje honing toe aan je oplossing/pasta en/of spoel je haar na met een appelazijn oplossing (dit gebruik je als een soort crèmespoeling). Op die manier voorkom je dat je haar statisch wordt van de klei.

Ghassoul klei kopen

Natuurlijk vind je ghassoul klei bij de Marrokaanse, en ook veel Turkse, winkeltjes. Heb je niet een dergelijk winkeltje in de buurt? Niet getreurd, veel natuurwinkels verkopen het ook. Maar je hoeft er niet eens per se de deur voor uit: je kunt de klei overal kopen via internet, via webshops die natuurlijke cosmetica verkopen bijvoorbeeld.

Ghassoul klei Rhassoul klei Noo Poo

Kortom: deze klei is zowel voor Noo-Poo-mensen als Shampoo-mensen een échte aanrader. Ik ben benieuwd of jullie het kennen of gebruiken en wat jullie er van vinden!

 

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

4 thoughts on “Review: No Poo met Ghassoul klei

 1. Wat een goed en informatief artikel. Heel erg bedankt. Ik heb het met veel aandacht gelezen. Ik heb al lange tijd interesse in natuurlijke producten voor mijn lichaam en haar. Mijn haar is zo droog en stroef door styling product en traditionele shampoo’s dat ik nu volledig over wil stappen op natuurlijke product. Je hebt een mooie blog trouwens =)

  1. Dankje Anna voor je lieve berichtje 🙂

   Vervelend dat je droog en stroef haar hebt. Heb je wel eens geprobeerd natuurlijke oliën voor je haar te gebruiken? Als verzorging of als masker?

   Heb je mijn artikel ook gelezen over het niet meer gebruiken van shampoo? Als je googled op No Poo kom je ook bij veel informatie. Al moet ik zeggen dat klei wel een van de fijnste opties is.
   Maar als je haar echt heel droog is kun je wellicht ook de sebum only of water only methode gebruiken.
   Echter, het kan ook zijn dat zodra je afstapt van traditionele shampoo’s je haar een heel andere structuur krijgt!

  1. Haha, vreemd he!

   het is ook wel even wennen hoor, die producten in mijn badkamer. Maar het werkt heel fijn 🙂

Comments are closed.