Natuurlijke olie voor je huid

natuurlijke oliën huidverzorging de tuinen

Het gebruik van een olie voor je huid is een natuurlijke manier om je huid goed te voeden en te verzorgen. Met veel oliën kun je zelfs je huid reinigen. In principe zou je met een goede olie zonder crème moeten kunnen en veel mensen die enkel natuurlijke cosmetica willen gebruiken doen dit. Welke olie je voor je huid gebruikt natuurlijk wel verschil. Vandaag laat ik je drie oliën zien van de tuinen en vertel ik wat meer over het gebruik van olie binnen je huidverzorgingsroutine.

Waarom huidolie?

In crème zitten allerlei toevoegingen die de meeste oliën niet bevatten. Met name de natuurlijke oliën zijn in principe vrij van toegevoegde stoffen. Naast het ontbreken van toevoegingen, bevatten oliën allerlei goede werkzame stoffen. Alhoewel ook hier weer grote verschillen in zitten. Zo zijn er koudgeperste oliën en niet-koudgeperste; warm geperste? Geen idee hoe het precies heet. Wel weet ik dat het verschil inderdaad zit in het al dan niet verhitten van de olie. Door verhitting gaan veel werkzame stoffen verloren, waardoor de olie op je huid niet meer zo goed zijn werk doet.

Koudgeperst is dus altijd beter.

Verschillende soorten huidolie

Er zijn talloze verschillende oliën: de bekende argan olie, cactus olie, avocado olie, kokos olie, perzik olie, walnoten olie, amandel olie, jojoba olie – en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Iedere olie heeft zijn eigen ‘kenmerk’ slash werking.

Oliën verschillen qua dikte. Sommige oliën zijn heel dun en trekken daardoor vaak ook sneller in dan de dikkere oliën. Dikkere oliën zijn vaak weer meer voedend en zorgen dat je huid minder snel uitdroogt.

Oliën verschillen qua basis. Er zijn oliën gemaakt vanuit noten, vruchten, planten, weet je nog meer? Denk bijvoorbeeld aan het verschil tussen jojoba olie, kokos olie, avocado olie en amandel olie. De verschillende basis hebben een verschillende werking, maar denk bijvoorbeeld ook aan allergieën die ervoor kunnen zorgen dat je bepaalde oliën niet zult kunnen gebruiken.

Oliën verschillen qua vetheid. Hoewel je misschien zou denken dat alle oliën vet zijn, verschillen oliën hierin. Avocado olie is bijvoorbeeld een heel vette olie, terwijl er ook ‘droge olie’ (dry oil) bestaat. Argan olie is hier een voorbeeld van. Dry oil is niet vet en trekt veel sneller in de huid dan een vettige olie.

Oliën verschillen qua eetbaar of enkel cosmetisch gebruik. Naar mijn idee is het altijd beter als je datgene wat je op je huid smeert ook kunt eten. Veel oliën zijn 100% natuurlijk, maar niet eetbaar. Wat eigenlijk heel zonde is, want waarom niet gewoon de eetbare versie gebruiken? Blijkbaar is er dan toch iets met de olie ‘gedaan’, want in principe is elke pure olie gewoon eetbaar.

natuurlijke oliën huidverzorging de tuinen

Natuurlijke olie van De Tuinen

De natuurlijke huidolie van De Tuinen komt in vele varianten. Voor dit artikel heb ik er drie gebruikt. Alle natuurlijke oliën van De Tuinen zijn puur, zonder toegevoegde ingrediënten en niet-eetbaar. Of ze koudgeperst zijn heb ik helaas niet kunnen vinden, waardoor ik er vanuit ga dat dit niet het geval is.

Amandel olie is een noten-olie en zit qua dikte een beetje in de middenmoot en is vrij vet. Het wordt vaak gebruikt als massage olie. Ik gebruik de olie zelf na het douchen voor mijn lichaam. Amandel olie is niet heel kostbaar en daarom goed te gebruiken voor je hele lichaam.

Cactus olie is veel duurder dan amandelolie en gebruik ik daarom enkel voor mijn gezicht. Heel soms neem ik een drupje voor mijn armen of hals. Cactus olie staat bekend om zijn werking tegen rimpels: het verstevigt en verzacht de huid.

Argan olie is dus een dry oil en daardoor erg geschikt voor dagelijks gebruik. Het trekt snel in en laat geen vette gloed achter.

Alle drie de oliën kun je in principe voor je hele lichaam gebruiken en voor je haar. Op je gezicht kun je de oliën als vervanger van je dagcrème of serum gebruiken. Daarnaast kun je de oliën gebruiken voor oil cleansing of als toner.

natuurlijke oliën huidverzorging de tuinen

Naast deze drie oliën zijn er talloze andere oliën die ik graag zou willen proberen. Ik blijf het lastig vinden om van te voren te bekijken welke olie goed bij mij zou passen. Heb je een tip voor een olie? Let me know!

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

3 thoughts on “Natuurlijke olie voor je huid

Comments are closed.