Lady’s: menstruatiecup

Menstruatiecup femmecup meluna ladycup

Ze bestaan al veel langer, maar sinds kort gebruiken steeds meer vrouwen het: de menstruatiecup. Deze siliconen cup gebruik je in plaats van bijvoorbeeld tampons of maandverband. Veel vrouwen zijn er lyrisch over, maar het is toch wel een dingetje, en die ‘tje’ kan er dan wel af. Dus hoe gebruik je het, waarom precies en welke (er zijn er zó veel) schaf je aan?

Wat is de menstruatiecup?

De menstruatiecup gebruik je, net als tampons en maandverband, tijdens je menstruatie. Het verschil met tampons en maandverband is dat de cup geen bloed absorbeert maar enkel opvangt. Daarbij gooi je de cup niet weg, je kunt hem gewoon hergebruiken.

Menstruatiecup femmecup meluna ladycup
Menstruatiecup: Femmecup

Voordelen van de cup

Eigenlijk is het gek dat cup niet eerder zo populair werd onder vrouwen. De cup biedt namelijk vele voordelen.

 • Geen chemicaliën. Maandverband en tampons bevatten chemicaliën, die je liever niet in de buurt van je kleine mevrouw hebt. De menstruatiecup bevat deze chemicaliën noch parfum, absorberende gel of andere toevoegingen. De cup is gemaakt van medisch siliconen/TPE/natuurrubber en is geheel BPA vrij.
 • Duurzaam. De menstruatiecup lijkt een dure aanschaf, maar is super duurzaam. De cup gaat zo’n 5 tot 10 jaar mee. Daarvoor betaal je 1x een bedrag tussen de 15 en 35 euro. Maandverband of tampons daarentegen kosten je op z’n minst 10 euro per jaar (dan heb je dus geen OB of Always, waar je al gauw 25 euro per jaar voor betaalt).
 • Eco-friendly. Ooit nagedacht over wat vrouwen aan afval produceren enkel vanwege hun menstruatie?  Stel je gaat er vanuit dat je per menstruatie 15 tampons/maandverband gebruikt. Dat betekent ruim 70000 op een vrouwen leven. Dan hebben we het nog niet eens over het materiaal dat bij elke tampon/maandverband geproduceerd en weggegooid wordt. Wellicht moet je bij de menstruatiecup een aantal afschaffen voor je de juiste hebt gevonden, desondanks bespaar je super veel afval.
 • Handig. Hoewel het op het eerste gezicht wellicht wat onhandig lijkt, geeft de menstruatiecup je erg veel vrijheid tijdens je menstruatie. Met een goede maat kun je de cup zo 12 uur laten zitten. Een ander voordeel: je kunt het nooit vergeten, je hebt het tenslotte al bij je!
 • Natuurlijk. Doordat de menstruatiecup niet absorbeert, tast het je natuurlijke slijmvlies niet aan (zoals tampons bijvoorbeeld wel doen). Een tampon blijft bijvoorbeeld ook door absorberen wanneer er ‘geen bloed meer te halen valt’. Daarbij heb je met de menstruatiecup minder risico op schimmelinfecties, omdat het geen stoffen in je lichaam achter laat die dergelijke infecties kunnen veroorzaken.

Hoe gebruik je de menstrautiecup?

Allemaal leuk en aardig, maar die menstruatiecup lijkt wel immens! Hoe breng je zo’n cup in, hoelang kan je het laten zitten en hoe haal je het zonder te kliederen er weer uit?

 • Hoe past dat? Omdat de cup inderdaad niet zo naar binnen past, zijn er verschillende vouwmethodes. Youtube en Google staan er vol mee. Dat vouwen is overigens nog wel even een kunstje, maar als je het eenmaal door hebt gaat het heel gemakkelijker. Hieronder staat een voorbeeld van de C-vouw.
 • Gaat de menstruatiecup niet verschuiven? Bij het ontvouwen zuigt de cup zich vacuum, waardoor de cup inderdaad niet zal verschuiven of gaan lekken.
 • Wat als de menstruatiecup overstroomt? De cup – welke maat dan ook – heeft een veel groter opvang vermogen dan een tampon of maandverband. Als je veel vloeit kun je een grotere cup kopen, als je minder vloeit een kleinere cup. Het is even aftasten hoe snel je cup vol raakt. Als de cup goed zit kun je de het tot 12 uur laten zitten zonder overstromen.
 • Hoe krijg je de menstruatiecup er weer uit? Ook het eruit halen van de cup vergt even wat oefening. Het is niet zoals een tampon met een touwtje, maar de cup heeft wel een steeltje. Afhankelijk van welk merk en welke maat je aanschaft, verschilt de grootte van dit steeltje. Het is niet fijn als het steeltje echt uitsteekt, maar het is ietwat onhandig als je cup ‘verdwijnt’. Gedurende de nacht kan dit nog wel eens voorkomen, maar geen paniek. Met een klein beetje persen komt de cup dusdanig naar voren dat je er zo bij kan. Het vacuum moet je nog wel even breken, gaan trekken aan het steeltje heeft dus geen effect. Duw je de cup net boven het steeltje voorzichtig in, hiermee doorbreek je het vacuum en kun je het er zachtjes uithalen.
 • Hij is eruit, en dan? Bij het eruit halen zorg je dat de cup verticaal is, eenmaal eruit kun je het dan leegkipen in de wc. Ook dit vergt enige oefening en totdat je het onder de knie hebt gaat het misschien een paar keer ‘fout’. Dit klinkt misschien vies, maar een nat touwtje en broeiend maandverband is echt veel viezer. Nadat je de cup hebt leeggekiept spoel je het om onder de kraan.
 • Wordt ie na verloop van tijd niet vies? Na elke menstruatie kook je de menstruatiecup uit. Dit kun je gewoon in een pan doen, net zoals men met een speen doet.

Welke menstruatiecup moet je aanschaffen?

De menstruatiecup komt in vele merken, soorten en maten. Bekende merken zijn bijvoorbeeld de Meluna, LadyCup, MoonCup, Lunette, en de DivaCup.

Welke cup het best voor jou is hangt van een aantal dingen af: (1) je bouw, (2) je leeftijd, (3) of je wel of geen kinderen hebt gebaard, en (4) hoeveel je vloeit. De eerste drie hangen af van of de cup goed zal passen: hoe kleiner, dunner en jonger, hoe kleiner de cup; hoe ouder, dikker, groter, hoe groter de cup. Vaak wordt qua leeftijd 25 of 30 aangehouden. Beneden de 25/30 heb je een small nodig, daarboven een medium/large. Ook als je kinderen gebaard hebt zul je een grotere cup nodig hebben. Het vierde punt gaat met name om de inhoud: meer vloeien betekent een grotere inhoud van de cup nodig. De cup verschilt dus op lengte, breedte en inhoud.

Daarmee ligt de aanschaf iets ingewikkelder dan bij tampons en de vele keuze mogelijkheden maken het er niet makkelijker op. Gelukkig is er de website van menstruatiecup-info.nl met daarop een overzicht van vrijwel alle merken, soorten en maten met daarin de inhoud, breedte, lengte en hardheid. Hoe zacht of hoe hard je cup moet zijn hangt af van hoe gevoelig je ervoor bent en hoe sterk je bekkenbodemspier is. Dat laatste wordt weer beïnvloed door bijvoorbeeld paardrijden of sporten. Sporten is sowieso een goede factor om mee te nemen, omdat je bij het sporten een sterkere cup nodig hebt.

De femmecup

Na lang zoeken en afwegen heb ik gekozen voor de Femmecup. Als je 25 bent, niet heel lang bent, maar wel gevormd en geen kinderen hebt gebaard, is het toch lastig om in 1 keer een goede maat te kiezen. De femmecup heeft het idee van one size fits most en ligt inderdaad op veel vlakken een beetje in het midden. Ik kan wel een review geven van de femmecup, maar dat zal jullie niet helpen. Dat deze cup voor mij goed werkt betekent niet dat dat voor een ander ook zal zijn. Daarbij heb ik geen andere cups geprobeerd en dan daarom lastig een vergelijking voor jullie maken. De groene vrouw heeft een mooi overzicht hiervoor.

Waar te koop

Door de groeiende populariteit van de menstruatiecups groeit ook het aantal verkooppunten. De hierboven genoemde websites van De Groene Vrouw verkoopt ze, maar ook andere natuur drogisten als Greenjump of winkels m.b.t. duurzame menstruatie en borstvoeding als Cute Cotton verkopen de cups.

Tot zover alles wat ik tot dusver heb uitgevonden m.b.t. menstruatiecups. Mist er informatie of heb je andere ervaringen? Laat het me weten in de comments.

Wil je dit soort informatie vaker, mijn eerste indruk zien en beeldmateriaal? Volg mij dan op snapchat (essiness.nl), hier laat ik alles wat ik binnen krijg meteen zien.

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone