Zo maak je je make-up kwasten schoon

Kwasten schoonmaken cleaning pad azijn olijfolie babyshampoo

Waar we vroeger als tieners onze make-up aanbrachten met van die witte driehoekjes, zijn er nu zelfs 9-jarigen die echte make-up kwasten gebruiken. Van deze make-up kwasten hoop je dat ze wel iets langer meegaan dan die lelijke driehoekjes, maar dan moet je ze wel af en toe schoonmaken. En dit is makkelijker gezegd dan gedaan.

Ook als je enkel wat nude tinten gebruikt, of bijv. alleen een wenkbrauw kwastje gebruikt en die alleen in dipbrow of wenkbrauwpoeder gebruikt, blijft er op den duur allerlei troep in je kwastjes zitten. Dit is niet alleen onhygiënisch (er zitten allemaal bacteriën in), het maakt ook dat je make-up aanbrengen lastiger wordt. En dan heb ik het nog niet eens over hoe je kwasten eruit zien wanneer je los bent gegaan met kleurtjes.

Het is niet gemakkelijk je kwasten schoon én mooi te houden. Hard boenen levert vaak gescheurde, loslatende of alle-kanten-op-schietende haartjes op. Liever niet hard boenen dus. Bij deze hoe je ze wél goed schoon krijgt en mooi houdt.

Kwasten schoonmaken, hoe vaak moet dat?

Hoe vaak je je kwasten schoon moet maken hangt een beetje af van hoe veel je ze gebruikt. Maar ga er maar vanuit: het moet vaker dan dat je denkt. Je gaat niet alleen met dat kwastje in je make-up, je gaat er ook mee over je gezicht/wimpers/wenkbrauwen. Nu wil ik niet zeggen dat die vies zijn, maar die bevatten nu eenmaal bacteriën. Vervolgens ga jij met die kwast vol bacteriën weer terug in je make-up zitten wroeten. Niet heel handig dus. Daarbij wordt de make-up op je hoofd er niet mooier op. Je kunt het mooist make-up aanbrengen met schone kwasten.

Sommigen wassen hun kwasten 1 keer per week. Dat doe ik persoonlijk niet, maar ik draag ook niet 7 dagen per week make-up. Ik zou je wel aanraden om na 7 keer gebruik je kwasten schoon te maken.

Iets als een makeup spons moet je sowieso wassen na 3 keer gebruik.

beste make-up kwasten brushes zoeva boozyshop
Real Techniques sponge

Waarmee maak je kwasten schoon?

Om je kwasten goed schoon te maken en tegelijkertijd te verzorgen heb je talloze opties, waaronder de volgende twee:

  • Een combi van zeep (vaak wordt dreft dan wel babyshampoo gebruikt) en olijfolie
  • Een combi van zeep en natuurazijn

Ik werk zelf het liefst met de tweede optie, omdat de verhouding bij het gebruik van olie veel nauwer komt. Ik heb wel eens gehad dat ik het net niet helemaal goed had. Dan blijf je zitten met vette kwasten en daar heb je echt niks aan. Dan kun je gewoon opnieuw.

De verhouding voor zeep en azijn is ongeveer het volgende: 100 ml natuurazijn en een eetlepel shampoo – aangevuld met zo’n 150 ml water.

Gebruik wel natuurazijn en geen schoonmaakazijn. (1) schoonmaakazijn is een stuk hardnekkiger (2) natuurazijn is verder gewoon eetbaar dus 0 schadelijk voor ons, (3) natuurazijn werkt als een soort wasverzachter. Je kwasten worden dus heerlijk zacht van azijn.

Naast de shampoo en natuurazijn gebruik ik soms als toevoeging een beetje baking soda. Vooral bij de sponsjes wil dit nog wel eens goed werken.

Naast deze schoonmaak- en verzorgingsmiddelen, heb je ook hulpmiddelen. Dit noemen ze ook wel een schoonmak pad, cleaning pad, of brush cleaner. Deze pad werkt als een wasbord: door de ribbeltjes en reliëf is het een stuk gemakkelijker om je kwasten mooi schoon te krijgen. Zonder reliëf kun je eindeloos proberen de oorspronkelijke kleur van je kwast terug te vinden, maar dat is soms nog een aardige klus. Daarbij lijkt het soms alsof je kwasten al prima schoon zijn, maar zodra je een pad gebruikt zul je merken dat er nog ontzettend veel product in je kwast zat.

brush cleaner cleaning pad kwasten schoonmaken

Hoe laat je de kwasten het beste drogen?

Het drogen van je kwasten kan op verschillende manieren. Waar je in ieder geval voor wilt zorgen is dat er geen water in het kunststof komt. Als je ze heel nat neerlegt of gewoon terug zet in het bakje, dan gebeurt dit wel. Je kwasten worden dan snel oud en de haren laten sneller los. Je wilt dus dat de kwast kan drogen zonder dat er water vanuit de haren ín de kwast gaat lekken.

Om je kwasten goed te lagen drogen kun je een droogrek aanschaffen. Vind je dit te duur of teveel van het goede, dan kun je de kwasten ook schuin neerzetten (bijv. tegen de muur of rondom een pan). Dit is nog best een gedoe, want hoewel je nu geen water in de kwasten krijgt, raken de haartjes van de kwast snel vervormt. Om vervorming tegen te gaan kun je nog gebruik maken van de shapers die vaak om de kwasten heen zitten bij de aanschaf. Een andere – snelle – manier is om de kwasten eerst goed af te drogen met een handdoekje. Gebruik hiervoor een handdoek en geen theedoek; door de haartjes in de handdoek krijg je de haartjes van je kwasten beter schoon. Nadat je de kwast letterlijk hebt afgedroogd, leg je ze op een theedoek verder te drogen.

beste make-up kwasten brushes zoeva boozyshop

Hoe maak jij het liefst je kwasten schoon?

Pin on PinterestShare on FacebookShare on LinkedInTweet about this on TwitterEmail this to someone

2 thoughts on “Zo maak je je make-up kwasten schoon

  1. Ik doe het altijd met kwastenreiniger van de Kruidvat. Moet het weer snel gaan doen, ik loop een beetje achter met het schoonmaak schema 😛

  2. Ik was mijn kwasten met alleen babyshampoo en droog ze vervolgens een beetje af. Dan leg ik ze schuin te drogen. Ik moet ze ook nodig weer eens wassen…

Comments are closed.